02-09-07

De Sjouwersmountainbikeroute...

mountainbikerouteSinds april staat er op zo een 100 m vanwaar ik woon nieuwe bewegwijzering. Een rood driehoekje op wieltjes. Ik kende die soort van wegwijzers daar ik enkele jaren terug met Patrick heel wat mountainbikeroutes hier in de streek gereden heb. Maar een parcours zo dicht bij huis, deze zou en moest ik eens afrijden! De vraag was enkel wanneer? Gisteren kwam het er dan van. Ik haalde mijn fiets van de haak, vulde de banden bij met de nodige hoeveelheid lucht, trok mijn wieleroutfit aan en weg was ik. De Sjouwersmountainbikeroute is een stevige route waar sportieve bikers hun hart kunnenophalen. Via de kleine, soms verborgen, moutainbikepaadjes van Aalbeke, Lauwe, Marke en Rekkem ontdek je de streek van de sjouwers, de seizoensarbeiders. In de verte zie je ook het monument 'De Sjouwer'. Het werd opgericht langs de E17 ter ere van de vele Vlamingen die in de jaren 1930 tot 1960 het zware seizoenswerk gingen uitvoeren in 'Nord Pas de Calais'. De route brengt je van het laagst gelegen punt in de regio, het jaagpad langs de Leie, via het Kraaiveld naar de top van de Smokkelpot. De beste mountainbikepaden brengen je tot bij en in het Preshoekbos. De route flirt met de Franse grens en brengt je langsheen de Murisson, den Dronkaard, Triloy, de Potijzer, de Marionettenberg, Arme Leute, de Bramier...

Ik was zeer aangenaam verrast van het parcours en de veelzijdigheid van ondergrond dat ons onder de wielen geschoven wordt. De off-roudstukken variëren van gras, aardewegjes, houtschorswegjes en kiezelstukjes. Alles lag droog en was heel goed berijdbaar, maar als het eens geregend zal hebben (of deze winter) zal dit toch wel lekker vettig (kleigrond hé) liggen.

Dus echt veel afwisseling vind je hier. Ik startte aan het Lievenbouwensplein te Marke en eindigde terug daar waar ik woon. Zo heb ik een kleine lus niet gefietst de teller gaf 39, 66 km aan, ik deed er 2u07’57” over. Normaal is het parcours over de gehele lengte een 45,1 km. Dit is een mooi parcours niet echt van het zware kaliber maar zeer prettig om fietsen. Zeker een aanrader.

22:58 Gepost door Frank in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.